Ixi, Ixi wat
jij niet ziet
En het is...

...geel!

Gedragsveranderingscampagne

Opdrachtgever: Gemeente Stadskanaal, een gemeente met ruim 32.000 inwoners in het oosten van de provincie Groningen.

Doelstelling

Ontwikkel een campagne die inwoners van de gemeente Stadskanaal motiveert gebreken in de openbare ruimte te melden via de app Fixi. 

Aanpak

Stel je voor: knalgele straatstenen of een felgeel gemeentehuis… Dat valt wel op! Maar valt een kapotte lantaarnpaal je net zo op?

Sinds kort kunnen inwoners van gemeente Stadskanaal gebreken in de openbare ruimte melden via de app Fixi. Wij baseerden de campagne op de hoofdvraag: ‘Heb jij oog voor je omgeving?’ Hiermee spreken we inwoners op een positieve manier aan op hun verantwoordelijkheidsgevoel en betrokkenheid bij de eigen omgeving.

De pay-off luidde: ‘ixi, ixi, wat jij niet ziet’. Dit is een verwijzing naar de naam Fixi, maar ook naar de hoofdvraag.

Als kick-off van de campagne ontwikkelden we een fotowedstrijd op Facebook: ‘ixi, ixi wat jij niet ziet…. en het is geel’. Inwoners konden foto’s inzenden met iets geels in de omgeving en een camera winnen. 

Aanpak

Resultaat

Met onze aanpak hebben we ingezet op gedragsverandering. Zowel op het gebied van betrokkenheid als de manier van melden. In plaats van telefonisch, kunnen bewoners nu online gebreken doorgeven aan de gemeente. De gedragsverandering zien we terug in het groeiend aantal meldingen via Fixi. Zo’n 47% van de meldingen komt binnen via de app. Ter vergelijking: in de meeste gemeenten die de dienst Fixi introduceren, ligt het gebruik op zo’n 25% in de beginfase. Dankzij de meldingen via Fixi worden klachten sneller opgelost. Bovendien levert alle informatie de gemeente Stadskanaal een beter overzicht van de hoeveelheid en de soort meldingen. Daarmee kan zij haar (online) dienstverlening voortdurend blijven verbeteren.  

Resultaat Resultaat Resultaat

"De brillen zijn erg leuk geworden! En veel enthousiaste reacties op ‘ixi, ixi wat jij niet ziet'. De campagne loopt goed. "

Debby Wijngaard, medewerker communicatie gemeente Stadskanaal

Het laatste nieuws

Twist of Sinne

Deze infographic over het jaarverslag van Sinne kinderopvang zorgt voor verbeelding! Voor verschillende opdrachtgevers doen wij de vormgeving van hun jaarverslag. Dit jaar mochten we niet alleen het jaarverslag van Sinne kinderopvang vormgeven,...

Bel 0513 64 00 17
of volg ons op

K.R. Poststraat 7
8441 EL Heerenveen
T 0513 64 00 17
E info@camerikvoortman.nl