7 november 2017 Door Tjalling Abbink

Top 10 nieuwe framewoorden

Afgelopen zaterdag was het Nationale Taaldebat te horen op NPO Radio 1. Het debat was de inhoud van het wekelijkse radioprogramma De Taalstaat, waarin presentator Frits Spits onderwerpen bespreekt die met onze taal te maken hebben. Het Nationale Taaldebat ging over de toekomst van het Nederlands, genderneutrale taal, verengelsing in het hoger onderwijs en – mijn persoonlijke favoriet – framing.

Frits ging bij dit laatste thema het gesprek aan met onder anderen twee framingexperts: Sarah Gagestein en de Belg Baldwin van Gorp. De discussie eindigde met een klapper, want Baldwin en Sarah onthulden hun top 10 van nieuwe framewoorden in de Nederlandse taal. Ze hadden hun ranking gebaseerd op de impact van het frame, de woordkeuze en de mate waarin het woord of de term inmiddels gebruikt wordt.

Voor wie het gemist heeft, de top 10:

  • Gifei. De winnaar! Want dit frame had een enorme impact. Veel mensen stopten met het eten van eieren, omdat ze door de fipronil-affaire dachten dat die levensbedreigend konden zijn. Uiteindelijk viel het gelukkig mee.
  • Asielplaag. Een behoorlijk negatief woord voor asielzoekers.
  • Voltooid leven. Een positieve term voor euthanasie. Als je leven al af is, waarom dan nog doorgaan?
  • Huppakee-dokter. Met de woorden van Baldwin: “Een arts die zegt: jij wilt sterven? Prima, ik pak alvast de spuit.” 
  • Sleepwet. Een woordspeling op 'sleepnet', die verwijst naar de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.
  • Partijkartel. Politici die elkaar baantjes toespelen. 
  • Aflosboete. Een maatregel van het kabinet-Rutte III: belasting over je eigen huis.
  • Psycholance. Verwarde mensen gaan niet mee in een politiewagen, maar in een omgebouwde ambulance.
  • Transitmigrant. Iemand die tijdelijk in een doorreisland verblijft.
  • Deradicaliseringsindustrie. Alle wetenschappers, maatschappelijk werkers, psychologen en anderen die geld verdienen met het deradicaliseren van jongeren. 


Framing, hoe zit dat ook alweer? Zie daarvoor mijn vorige blog De kracht van framing.

Reacties

Het laatste nieuws

Twist of Sinne

Deze infographic over het jaarverslag van Sinne kinderopvang zorgt voor verbeelding! Voor verschillende opdrachtgevers doen wij de vormgeving van hun jaarverslag. Dit jaar mochten we niet alleen het jaarverslag van Sinne kinderopvang vormgeven,...

Bel 0513 64 00 17
of volg ons op

K.R. Poststraat 7
8441 EL Heerenveen
T 0513 64 00 17
E info@camerikvoortman.nl