20 september 2017 Door AnneMarieke

Zwijgen is...niet altijd goud

In de communicatiewereld is woordvoerderschap een vak apart. De uitleg van de functie is simpel: iemand die namens iemand anders spreekt. Bijvoorbeeld omdat die iemand anders niet kan, niet de meest logische persoon is om op dat moment te spreken of omdat diegene het moeilijk vindt om een boodschap te verwoorden. Allemaal goede redenen om een woordvoerder in te schakelen.

Woorden op de weegschaal
Het kan namelijk best lastig zijn om in de media jouw verhaal goed over te brengen, want eenmaal voor de microfoon wordt ieder woord op een goudschaaltje gewogen. Zeker wanneer het gaat om een interview. Grote kans dat jouw verhaal in de krant of op televisie anders overkomt dan jij voor ogen had. Niet voor niets zegt de politie: ‘U heeft het recht om te zwijgen, alles wat u zegt kan en zal tegen u worden gebruikt’.

Kies bewust
Kun je daarom maar beter altijd je mond houden? Spits je oren eens in een goed gevulde coupé van een willekeurige trein en je zou denken van wel. Binnen een paar minuten ken je details van je medepassagiers waar kwaadwillende personen van alles mee kunnen doen! Kies daarom bewust wanneer en waar je wat zegt. Want ook al houd je soms liever je kaken stijf op elkaar, bijvoorbeeld tijdens een crisis, je kunt als organisatie beter zelf het nieuws brengen. Hiermee voorkom je dat speculaties een eigen leven gaan leiden.

Wegwijs in de mediawereld
Vind je het lastig om de pers te woord te staan? Professionele woordvoerders kunnen deze taak uit handen nemen. Zij kennen immers de weg in het medialandschap. Dit biedt veel voordelen, want een woordvoerder…

… kent het spel van hoor en wederhoor met journalisten
… houdt de regie in handen tijdens het gesprek
… heeft oog voor verschillende belangen en onderliggende relaties
… heeft op iedere vraag een passend antwoord
….draagt bij aan het behoud van een goede reputatie

Met een woordvoerder hoef je niet meer bang te zijn dat jouw boodschap uit het verband wordt getrokken of dat een mediaoptreden jouw reputatie schaadt. Dit zorgt ervoor dat je als organisatie de pers niet hoeft te vrezen, maar dat zelfs jouw relatie met de pers versterkt!  

 

Reacties

Het laatste nieuws

Twist of Sinne

Deze infographic over het jaarverslag van Sinne kinderopvang zorgt voor verbeelding! Voor verschillende opdrachtgevers doen wij de vormgeving van hun jaarverslag. Dit jaar mochten we niet alleen het jaarverslag van Sinne kinderopvang vormgeven,...

Bel 0513 64 00 17
of volg ons op

K.R. Poststraat 7
8441 EL Heerenveen
T 0513 64 00 17
E info@camerikvoortman.nl