26 juli 2017 Door Wilma

Vier tips voor succesvolle samenwerking met bestuurders

Hoe ga je op een juiste manier de dialoog aan met je omgeving? Hoe creëer je draagvlak voor beleid? En hoe reageer je in crisissituaties? Als communicatieadviseur in de bestuurlijke wereld heb je naast een adviserende rol, vaak ook een taak als sparringpartner. Hoe haal je als communicatieadviseur het beste uit de samenwerking met bestuurders en vice versa?

Om daar achter te komen, organiseerde Camerik Voortman samen met de gemeente Heerenveen een bijeenkomst met bestuurders en communicatieadviseurs. We gingen met elkaar in gesprek over de samenwerking en verwachtingen. Een leerzame en interessante middag waar iedereen energie van kreeg! De uitkomsten van de bijeenkomst heb ik samengevat in vier tips:

​1. Bouw een vertrouwensband op

Steek tijd en energie in het opbouwen van een wederzijdse vertrouwensband. Als de relatie goed is, stellen bestuurders het vaak op prijs als een adviseur kritisch is en een spiegel voor durft te houden. Wat kon er bijvoorbeeld beter na dat televisieoptreden? Was het de lichaamstaal, de houding of waren het de antwoorden? Wees eerlijk en kritisch, daarmee bied jij echt jouw meerwaarde als adviseur.

2. Toon initiatief

Een communicatieadviseur of -afdeling inschakelen, is niet altijd het eerste waar een bestuurder aan denkt bij een nieuw project of nieuw beleid. Hij of zij heeft immers andere prioriteiten. Dat betekent niet automatisch dat communicatie-ondersteuning ongewenst is. Wees daarom niet bang om ongevraagd advies te geven. Als communicatieadviseur is het jouw taak om initiatief te tonen waar nodig. Doe je dit op een opbouwende manier, dan kunnen én willen bestuurders veel van je leren! 

3. Doe het samen

Tussen samen werken en samenwerken, zit een groot verschil. Als communicatieadviseur ben je er niet om boodschappen van bovenaf te verpakken met een mooie rode strik. Denk vanaf het begin van een project met elkaar op. Bijvoorbeeld over hoe je het publiek het beste kunt betrekken bij de uitvoering van beleid. Wees open en transparant bij hobbels op de weg. Deel problemen en bedenk oplossingen met elkaar. Samen kom je altijd verder! 

4. Zoek elkaar op en luister naar elkaar

Bovenstaande tips lijken misschien open deuren. Toch is het goed om af en toe stil te staan bij de wederzijdse verwachtingen. Een simpel gesprek hierover kan er voor zorgen dat je elkaars perspectief beter begrijpt. Door echt naar elkaar te luisteren, kan de samenwerking alleen maar beter worden!

Reacties

Het laatste nieuws

Twist of Sinne

Deze infographic over het jaarverslag van Sinne kinderopvang zorgt voor verbeelding! Voor verschillende opdrachtgevers doen wij de vormgeving van hun jaarverslag. Dit jaar mochten we niet alleen het jaarverslag van Sinne kinderopvang vormgeven,...

Bel 0513 64 00 17
of volg ons op

K.R. Poststraat 7
8441 EL Heerenveen
T 0513 64 00 17
E info@camerikvoortman.nl