18 mei 2017 Door Lotte

Say what??

Waarom is het niet: één vark en twee varken? Waarom zeggen jullie: mijn haar is nat en niet mijn haren zíjn nat? Waarom noemen jullie een stuk brood ‘boterham’? Waarom, waarom, waarom….

Ik dacht dat de waaromfase alleen voorkomt bij kinderen. Nu heb ik geen kids, maar wel een man in huis die veel wil weten over de Nederlandse taal. Waarom? Omdat Nederlands niet zijn moedertaal is en hij na veertien jaar nog steeds op zoek is naar de logica ervan. 

Fileleed
Zijn versprekingen werken regelmatig op mijn lachspieren. Minuten noemt hij steevast ‘minoeten’ , durven is ‘doerven’  en als we bloemkool eten, vraagt hij standaard of ik er ‘suis’ overheen wil. Laatst vroeg zijn collega hoe het met de verkering is, hij antwoordt doodleuk: ‘Ja prima, het was rustig op de weg’, denkende dat het om het verkeer ging. Zelfs mijn nichtje van drie verbetert hem af en toe: ‘Neehee, het is geen meulen. Het is molen!’  Gelukkig kan hij er zelf ook hard om lachen.

Droog brood
Aan tafel is Nederlands het favoriete gespreksonderwerp van mijn vriend. Tijdens het avondeten vuurt hij vaak allerlei taalvragen op me af.  Terechte vragen, want wat heeft een stuk brood inderdaad met boter en ham te maken? Ik kan het je niet vertellen.  Zelfs de experts van Onze Taal kunnen hier geen sluitend antwoord op geven. Hoe meer mijn vriend me vraagt, hoe meer respect ik ervoor heb dat hij de Nederlandse taal zonder logica onder de knie heeft gekregen. Want ik begin altijd vol goede moed aan een antwoord, maar negen van de tien keer ben ik halverwege zelf de logica kwijt. 

Taalgevoelig
Nederlands is dus niet alleen een moeilijke taal om te leren, het is minstens zo lastig om uit te leggen. En dan heb ik het nog niet eens over het schriftelijke gedeelte. Want alle regels over d’s, t’s en dt’s maken het er niet makkelijker op, zelfs niet voor de ‘echte’ kaaskoppen. Gelukkig ben ik gezegend met een goed taalgevoel. Wel zo handig in mijn werk als tekstschrijver, want van de regeltjes moet ik het ook niet hebben. Voor uitleg over vervoegingen, uitzonderingen en gekke samenstellingen moet je niet bij mij zijn. Taal is voor mij veel meer dan dat. De lading van woorden, de volgorde, de gedachte achter elke woordkeuze…. Dáár draait het om voor mij. Het zijn de basis-ingrediënten voor goede teksten.  Bijvoorbeeld om een sterke boodschap, duidelijk verhaal of pakkende interviewtekst te formuleren. Natuurlijk mag een correcte spelling hierbij niet ontbreken, maar dat is niet de essentie. Want een foutloze tekst zonder goed verhaal of duidelijke gedachte erachter, is als bloemkool zonder ‘suis’…

Reacties

Het laatste nieuws

Twist of Sinne

Deze infographic over het jaarverslag van Sinne kinderopvang zorgt voor verbeelding! Voor verschillende opdrachtgevers doen wij de vormgeving van hun jaarverslag. Dit jaar mochten we niet alleen het jaarverslag van Sinne kinderopvang vormgeven,...

Bel 0513 64 00 17
of volg ons op

K.R. Poststraat 7
8441 EL Heerenveen
T 0513 64 00 17
E info@camerikvoortman.nl