4 april 2017 Door Kirsten

Veiligheid voorop!

De spannendste periode van elke opleiding is voor mij dan echt begonnen: afstuderen. Ik mag hiervoor bij Camerik Voortman een complex communicatievraagstuk oplossen van het project N361 Veilig.

Als vierdejaars studente Communication Multimedia Design van de Hanzehogeschool Groningen ontwerp ik, naast het schrijven van een scriptie, ook een interactief digitaal prototype, zoals een applicatie of website. Een grote uitdaging, maar daar hou ik wel van.

Evaluatie, optimalisatie, applicatie
Vanaf februari ben ik voor Camerik Voortman aan de slag gegaan met het project N361 Veilig. Het doel van dit project is het veiliger maken van de provinciale weg N361 in Groningen. Dit wil ik bewerkstelligen door de bestaande applicatie, N361 Veilig, te optimaliseren. Deze app probeert de weggebruiker veiliger te laten rijden door middel van een beloningssysteem. Bij veilig rijgedrag verdienen de weggebruikers punten die ze kunnen inleveren bij lokale ondernemingen voor verschillende kortingen en attenties, van een gratis kopje koffie tot een gratis bioscoopbon. Het gebruik van de huidige applicatie is de laatste tijd erg teruggelopen. Dit komt voornamelijk door problemen in het gps-signaal. Erg jammer, want uit de evaluatie van de applicatie blijkt dat de weggebruiker denkt dat de app kan bijdragen aan een veiligere N361.

Praktijk versus theorie
Het optimaliseren van de applicatie kan ik beter niet baseren op mijn eigen rijervaring. Het is best ironisch te bedenken dat uitgerekend ik mijn best mag doen om de N361 veiliger te maken. Ongeveer 2 jaar, 100 rijlessen en 6 examens heeft het mij gekost om mijn rijbewijs te bemachtigen. Het euforische moment dat ik eindelijk geslaagd was voor mijn rijbewijs, is nog maar een paar weken geleden. Mijn oplossing kan daarom beter op de theorie gebaseerd worden. Dus duik ik in de boeken en lees ik alles over de onderwerpen gedragsverandering, gamification en usability. 

Spelenderwijze veiligheid
Het veiliger maken van de N361 probeer ik te realiseren door gedragsverandering bij de weggebruiker te creëren. Een vaak gebruikte methode hiervoor is gamification, vooral wanneer het reward-based gamification betreft. Gamification is het gebruiken van game-elementen in een non-game context. Bij reward-based gamification wordt hier een extra dimensie aan toegevoegd. Door middel van het spelen van een game kan de weggebruiker punten verdienen, die ingeleverd kunnen worden in de 'echte wereld'. 
Aangezien de rijveiligheid centraal staat tijdens het ontwerpen van het prototype, kan usability niet ontbreken in het theoretisch kader. Usability is de gebruiksvriendelijkheid van het prototype, hier ga ik veel aandacht aan besteden.

Test, test
Na het theoretisch onderzoek, wordt het tijd om te gaan brainstormen over het prototype en uiteindelijk het prototype te gaan ontwerpen. Deze ga ik testen met experts op het gebied van gedragsverandering, gamification en usability, de weggebruikers van de N361 en met mijn collega’s van Camerik Voortman. Uiteindelijk zal ik dan een prototype opleveren die theoretisch onderbouwd, getest en verbeterd is. En natuurlijk het belangrijkste, hoop ik een prototype op te leveren dat daadwerkelijk de N361 veiliger maakt.

Two months down, two to go
Inmiddels ben ik bijna op de helft van mijn afstudeerperiode en krijg ik steeds meer een beeld bij de oplossing die ik ga creëren. Er is nog een hoop te doen, maar wat vind ik het leuk om een keer ergens echt in te duiken. Hopelijk rond ik dit project succesvol af en ben ik in juli afgestudeerd. Dan wacht de volgende uitdaging op me: een (pre-)master aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voorlopig ben ik dus nog lang niet klaar met het spelen van boekenwurm. 

Reacties

Het laatste nieuws

Twist of Sinne

Deze infographic over het jaarverslag van Sinne kinderopvang zorgt voor verbeelding! Voor verschillende opdrachtgevers doen wij de vormgeving van hun jaarverslag. Dit jaar mochten we niet alleen het jaarverslag van Sinne kinderopvang vormgeven,...

Bel 0513 64 00 17
of volg ons op

K.R. Poststraat 7
8441 EL Heerenveen
T 0513 64 00 17
E info@camerikvoortman.nl